Dag 2 – Niet alle suiker is slecht

Standaard

kip dag 2

Het was even moeilijk om door te krijgen wat ik nu wel en niet mag qua suikers. Iedere verpakking moest ik omdraaien om het etiket te lezen. Conclusie: wanneer suiker in de voedingswaarde zit, is dit niet per definitie slechte suiker.

Gelukkig doe ik mee met de online ‘Ik Eet Suikervrij’ cursus. Dagelijks krijgen we online theorie aangeboden die ons helpt daadwerkelijk suikervrij te leven in plaats van alleen de koekjes en de snoepjes te laten staan. Een korte samenvatting van de ‘lessen’ van vandaag en gisteren:

Goede en slechte suikers
Goede suikers zijn de suikers uit de natuur. Die zijn onbewerkt en heten daarom ongeraffineerd. Slechte suikers worden gemaakt. Bij dit proces verliest een voedingsmiddel vitaminen, mineralen en vezels. Alleen de suiker – het zoete – blijft over. Je lichaam krijgt niet de hulpstoffen binnen waar het suiker mee kan verwerken.

Suiker op etiketten
Als suiker op het label onder de voedingswaarde staat, geen probleem. Staat het tussen de ingrediënten – hij is toegevoegd – dan is het geraffineerd en dus slechte suiker. Als suiker als eerste onder ingrediënten staat, is dit naar verhouding het ‘grootste’ ingrediënt. Staat het als laatste, zit er van alle ingrediënten het minste aan suiker in.

Namen voor suiker
Suiker gaat schuil onder veel namen. Zo klinkt fructose als suiker uit vruchten, dat is het ook, maar het is bewerkte suiker en daardoor ‘slecht’. En ja, als je dan op alle etiketten gaat lezen, sta je versteld waar overal suiker aan toegevoegd is! Gerookte kipfilet voor op de boterham? Bevat suiker! Mayonaise? Suiker! Je kunt het zo gek niet bedenken of er zit suiker in.

Schuilnamen voor suiker: Basterdsuiker – Dextrose – Druivensuiker – Fructose(-stroop) – Geleisuiker – Glucose(-stroop) – Glucose-fructosestroop – Invertsuiker – Kandij(-suiker) – Kristalsuiker – Maltodextrine – Melasse(-stroop) – Rietsuiker – Sacharose – Sucrose – Suiker – Vanillesuiker (Voedzo, Gratis Ik Eet Suikervrij cursus – http://ikeetsuikervrij.nl/)

Let op: Als je toch iets in je koffie wilt om het zoeter te maken, lees het etiket van de suikervervanger dan goed. Ik kocht stevia van Natrena, maar daar bleek maar 3% stevia in te zitten. De rest – 97% – was maltodextrine!

Zelf maken
Omdat bijna in alles wat we in de supermarkt kopen suiker zit, moet ik nu veel zelf maken. Zo heb ik gister voor het eerst zelf, van échte héle tomaten, pastasaus gemaakt. En vandaag bij de aardappels een huisgemaakte mayonaise. Stiekem was dit ook één van de redenen om mee te doen met de cursus: niet meer met pakjes ‘mogen’ koken. En eigenlijk is het best gemakkelijk. Het kost alleen nét iets meer tijd, maar als het klaar is: “mmm!” Dat is pas lekker zeg! En natuurlijk ben je dan ook een beetje trots op jezelf; het is zelfgemaakt!

Ervaring suikervrij leven
Een echte zoetekauw ben ik niet. Misschien voel ik mij daarom niet héél anders. Eind van de eerste middag zonder suiker, voelde ik mij wel wat suffer dan ‘normaal’. Ook had ik een drukkend gevoel in mijn hoofd. Misschien toch een lichtelijke afkick van suiker? Daar tegenover staat dat ik net zo snel wakker word in vergelijking met ochtenden wanneer ik thee mét suiker drink, en ik kom nog even slecht uit bed.

Advertentie

3 suggeties bij “Dag 2 – Niet alle suiker is slecht

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s