Dag 3 – Suikerverleiding en ‘cravings’

Standaard

verleiding dag 2

Heerlijk op het terras in het zonnetje. “Doe mij maar een koffie,” zeg ik tegen de ober. Mijn moeder waarmee ik op het terras zit, heeft een beter idee: “Ik wil een cappuccino. Heb je ook vlaai?” Het zal ook eens niet zo zijn dat mijn moeder alleen een drankje bestelt. De vlaai kwam… wat zag hij er lekker uit! Met frisse kersen, sappige gelei eromheen. En bovenop: chocoladeslagroom en chocoladeschilfers. Daar had ik ook wel zin in. “Ach, je mag toch best een keer iets lekkers eten,” zegt ze.

Suikerverleiding
Ik heb het niet gedaan. Door de foto begrijpen jullie misschien dat het best moeilijk was deze suikerverleiding te weerstaan. Zelfs het koffiekoekje heb ik laten liggen. Als je suikervrij wilt leven, krijg je met dit soort situaties te maken. Je hebt een verjaardag, je hebt een personeelsetentje of het is mooi weer en je gaat lunchen op het terras. Je ziet op een menukaart niet wat de ingrediënten van iets zijn. De ober lastig vallen, is ook niet zo mijn ding. Het is niet zo dat ik suikervrij móét eten vanwege een allergie of medicatie. Ik denk dat je dan al snel als ‘zeikerd’ gezien wordt. Bovendien vrees ik dat de gemiddelde ober niet eens weet dat er in zoveel producten suiker verwerkt zit.

Suiker in theezakjes en supermarktvlees
Eerder vertelde ik al dat gerookte kipfilet suiker bevat. Na twee dagen suikervrij – dacht ik – thee drinken, kwam ik erachter dat theefabrikanten suiker in de zakjes verstoppen! Soms staat het op de verpakking, soms niet en soms wordt het verhuld als zogenaamd ‘aroma’. En ik maar denken dat dit fruitige geurstoffen waren. Helaas. De Pickwick, en van zichzelf zoetere Lipton thee moest ik nu ook laten staan. De oplossing: zelf thee maken van gember en citroen en zoeken naar onbewerkte honing.

Benodigdheden gemberthee: 5 cm geraspte gemberwortel, 1 tot 2 liter water (afhankelijk van de dikte van je gemberwortel), sap en rasp van 1 citroen, honing naar smaak. (Happinez, Geneeskrachtige gemberthee maken – http://www.happinez.nl/homepage/minicursus/kruiden-2/minicursus-kruiden-artikelpagina/geneeskrachtige-gemberthee-maken.htm)

’s Avonds wilden mijn vriend en ik gaan wokken. Dat kan niet moeilijk zijn. We gingen de winkel in en eindigden met soepvlees in ons mandje, want aan dat rundvlees was géén suiker toegevoegd. Sausjes hadden we eerder altijd uit pakjes, bakjes of zakjes. Alle etiketten van sausjes gelezen te hebben, kunnen we stellen dat ze allemaal toegevoegde suiker of andere soorten suiker (zoals rietsuiker of dextrose) bevatten. Even googleën en we leerden dat je met sojasaus je wok gerecht heel simpel op smaak brengt. Wat zout, peper en knoflook erdoor en smullen maar.

Ervaring suikervrij leven
Dag 3 voelde ik mij ongeveer hetzelfde als dag 1 en 2. Ik had wel veel dorst – misschien omdat ik minder dronk vanwege het theeprobleempje. Mijn energielevel was gedurende de dag stabiel. Soms had ik last van craving, dat wilt zeggen dat je snakt naar suiker. Gelukkig niet extreem. Ik denk dat ik voller zit doordat ik meer fruit, ‘zwaarder’ brood en meer rauwkost eet. Eind van de avond had ik wel honger. Zilvervliesrijst vult natuurlijk minder dan aardappel of volkorenpasta. Eerder nam ik in zo’n geval wat crackers. Dat gaat niet meer. Morgen brengen we daar verandering in door te zorgen dat we suikervrije dingen in huis hebben voor dat soort momenten. Mijn humeur is over het algmeen goed. Soms ben ik wat chagrijnig, net zoals mijn vriend. Tien keer op een dag hoor ik hem zeggen: “we stoppen ermee”. Dat we in de supermarkt een uur ronddwalen op zoek naar suikervrije producten, is misschien ook wel wat frustrerend…

Advertentie

Een suggestie over “Dag 3 – Suikerverleiding en ‘cravings’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s