Dag 4 – Suikerverslaafd?

Standaard

sadsmiley

Het eerste suikervrije weekend gaat van start. Met vanmiddag gelijk een verjaardag op de planning. Allerlei lekkers voor de neus, de vraag “wil je een stukje vlaai?” en dat terwijl ik gisteravond ontzettende zin had in chips. Ben ik suikerverslaafd?

Suikerverslaving
Chips is míjn lekkernij. ‘Once you pop, you can’t stop’ – die ‘you’ ben ik. De behoefte om te snacken is minder geworden door het vollere gevoel van volkoren producten en fruit, maar helemaal verdwenen is het nog niet. Chips is hartig, maar er zit – je raadt het al – suiker in. Suikerverslaving bestaat wel degelijk. Je denkt misschien van niet, maar ongemerkt zit het overal in en vind je dingen niet lekker als er suiker in ontbreekt.

Afkicken suiker
Wanneer je cold turkey afkickt van de suiker krijg je letterlijk last van ontwenningsverschijnselen: hoofdpijn, moeheid, buik- en darmklachten, misselijkheid en weinig trek hebben of juist erg veel. Natuurlijk reageert niet iedereen even heftig op ‘de afkick’. De een is gevoeliger voor suiker dan de ander en heeft andere suikergewoonten.

Ik had de eerste twee dagen last van een beetje hoofdpijn in de vorm van een drukkend gevoel in mijn hoofd, wat lichte vermoeidheid, vooral aan het eind van de middag. De derde dag dacht ik dat dit het al was, maar de ‘klap’ kwam de vierde ochtend: ik was écht ontzettend moe! Eenmaal opgestaan ging het al snel beter, maar ik had ongelooflijke trek.

Zoete smaak
Volgens de cursus ‘Ik Eet Suikervrij’ van Voedzo gaat het na een week beter en kun je de voordelen van suikervrij leven ervaren. Wat je al snel merkt bij eten en drinken:

Je krijgt minder zin in zoet

Zoet hoeft minder zoet te zijn, zo ga je na een maand een normale chocoladereep of een glas cola echt extreem vies zoet vinden

Je smaakpapillen maken hele sprongen vooruit, op allerlei fronten

Advertentie

3 suggeties bij “Dag 4 – Suikerverslaafd?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s