1 week suikervrij: hoe voelt dat?

Standaard

boterham

1 t/m 7 april leefde ik suikervrij. Met name het zoeken naar suikervrije producten was een lastig karwei, maar het resultaat – tot nu toe – zegt dat het goed voor me is.

Altijd moe, maar ik sliep genoeg, had geen overgewicht, was gestopt met roken en had voldoende groenten op het menu. Waar kwam die vermoeidheid toch vandaan? Misschien wel van alle toegevoegde suiker in producten. Gister postte ik dat driekwart van de producten in de supermarkt suiker bevat. Geen wonder dat het zoeken naar suikervrije producten zo lastig bleek. Maar het betekent dus ook dat we veel meer suiker binnenkrijgen dan we eigenlijk door hebben!

1 week suikervrij en nu al fitter
Ik ben nu een week suikervrij. Moeilijke situaties heb ik ‘overleefd’ en ik merk dat de behoefte aan zoet steeds minder wordt. De koffie smaakt nu hetzelfde als eerder met suiker. De eerste dagen was ik vermoeid en had ik alsnog moeite met uit bed komen. Ook eind van de middag kakte ik steeds in. Afgelopen 3 dagen heb ik dat eigenlijk niet meer gehad. Ik voel me goed, energieker. Al kan dat natuurlijk nog beter. Of het komt doordat ik meer fruit ben gaan eten, doordat de zon schijnt of doordat ik geen suiker meer eet, durf ik niet met zekerheid te zeggen. Het zou weleens door dat laatste kunnen komen. Wat ik nog mis is het goed uit bed kunnen komen. Ik houd jullie deze week op de hoogte of hier nog verandering in komt.

Waarom eigenlijk volkoren?
Voor degenen die zich afvragen waarom ik nu eigenlijk volkoren eet, een korte uitleg:

Voeding wordt bewerkt zodat het langer houdbaar is en wij sneller aan tafel kunnen. Hierdoor verliest het voedingsstoffen. Laat die voedingsstoffen nu nét zijn waarom wij voeding nodig hebben. Witte rijst, wit brood; het is lekker, maar voedzaam is het niet. Alleen volkoren producten worden bij de cursus “Ik Eet Suikervrij” aangeraden. Volkoren producten móéten vanwege de naam volkoren zemelen bevatten. Deze zijn inclusief vliesjes, vitaminen en mineralen – voedingsstoffen die je nodig hebt en die bovendien beter zijn voor je energielevel. De vezels in volkoren brood, volkoren pasta en bruine rijst (zilvervliesrijst) vertragen het verteringsproces waardoor je bloedsuikerspiegel niet ineens omhoog schiet en later een inzinking krijgt waardoor je weer de behoefte krijgt om te eten. Check evengoed het etiket als je volkoren koopt. Er kan suiker aan het product toegevoegd zijn. Volkoren is dus goed, maar wissel wel geregeld af. Meestal worden pasta’s, broden en wraps van tarwe gemaakt. Variatie is gezonder. Eet dus ook bijvoorbeeld rogge of gierst.

Suikeralternatieven minder gezond dan gezegd

Vanavond komen suikeralternatieven ter sprake bij consumentenprogramma Radar. Gemist? Kijk de aflevering terug op www.uitzendinggemist.nl.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s