Dag 9 – Zout als suikervervanger

Standaard

dag9

Suikervrije producten
Over drie dagen zitten de twaalf dagen suikervrij leven erop. In de keukenkast en koelkast staan heel wat nieuwe, suikervrije en gezondere producten waaronder kokosolie, roomboter en zilvervliesrijst. De meest gebruikte: het Middellandse zeezout. Ik gooi het overal over!

Zout als suikervervanger?
Suiker is natuurlijk de grote boosdoener. Daarom ben ik die twaalf dagen suikervrij gaan proberen. Het valt me op dat zout nu bijna overal bij moet voor wat meer smaak. Daarbij is er weinig beleg voor op de boterham suikervrij. De opties: alle soorten ei – daar moet zout op, rosbief – daar moet zout op, zelf gekookte kip – daar moet samen met wat kruiden zout bij, kaas – daar zit geloof ik al zout in. Gezondere snack? Popcorn, met zout. Met roerbakken gebruiken we kruiden, zout, en sojasaus – die is ook behoorlijk zout. Is deze toename van zout door het korten op suiker wel zo gezond? Ik vraag het mij af.

Suikervervangers
Zout is duidelijk mijn suikervervanger. Bij Radar was er deze week een item over de gebruikelijke suikervervangers. In dit item wordt gezegd dat de zoetstof aspartaam onschadelijk is. Veel mensen zijn het daar niet mee eens. Ikzelf geloof dat het ‘onschadelijk’ kan zijn, mits je er weinig van gebruikt. In grote hoeveelheden kan het namelijk ‘giftig’ zijn voor je lichaam. Wat je je ook moet realiseren is dat je lichaam het ziet als een vorm van suiker, omdat het zoet is. Omdat je lichaam toch geen echte suiker binnenkrijgt, vraagt het vervolgens juist meer om zoet, en dus suiker. Niet ideaal wanneer je bijvoorbeeld probeert af te vallen en van cola overstapt op cola zero.

Suiker minderen!
Als je inziet dat suiker ongezond is en je leven negatief beïnvloedt, minder dan met suiker in plaats van het te vervangen met een suikervervanger. Het is echt slechts een kwestie van wennen!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s