12 dagen suikervrij bereikt! Dat verdient een koekje!

Standaard

koekje

“Oeh, ik heb zo’n zin in iets lekkers!” Die gedachte heb ik al verschillende keren gehad sinds mijn succesvolle slagen voor de cursus ‘Ik Eet Suikervrij’. Ben ik straks weer terug bij af?

De afgelopen suikervrije dagen bevielen goed. Na wat hoofdpijn en vermoeidheid de eerste twee dagen, merkte ik al dat ik meer energie had. Dit beloofde wat voor de langere termijn. Helaas voelde ik mij de laatste 3 tot 4 dagen van mijn suikervrije dieet niet bepaald energiek of opgewekt. Misschien lag het aan de hormonen, misschien aan de hoofd- en nekpijn die ik geregeld heb – en die nu wonderbaarlijk minder hevig was -, misschien heb ik ongemerkt op de verjaardag de avond voor die paar laatste dagen toch suiker binnengekregen. Het zou zo alle drie de oorzaak kunnen zijn voor mijn energielevel dat weer terug bij af was. Ik heb mij hierdoor niet laten verleiden door lekkernijen; ik moest en zou de 12 dagen halen!

Suiker: komt u maar!
Zondag (gisteren) was het zover: de 12 dagen zaten erop. Ik ‘mocht’ weer suiker. Ik kon weer alles eten waar ik zin in had. Ik heb het niet gedaan. Ik was toch huiverig voor de reactie van mijn lichaam. Mijn partner offerde zich op als ‘proefkonijn’ en nam een glas Sprite. “Dat is wel héél zoet,” zei hij. Later op de dag nam hij nog een glas suikerdrank (Sprite). En vandaag snakte hij alweer naar nog één glaasje voor bij het eten. Dat eten hadden we zonder suiker bereid. De rest van de dag hadden we ook suikervrij geleefd, met speltbrood en alles. Toch verslavend zo’n suikerdrankje waar hij dan ineens weer zin in heeft. Ter verduidelijking: we hebben samen besloten suikervrij door te gaan, omdat we op die manier bewuster bezig zijn met voeding en gezonder eten. Hij was afgevallen – hoe kon dat ook anders door alleen al de mierzoete cola te laten staan – en dat beviel hem goed. Dus: we ‘mogen’ van onszelf alleen in het weekend wat lekkers, zondigen, een gebakje, ongezond ‘koken’ (lees pizza afbakken, friet halen of sushi eten) en hij z’n colaatje of Sprite en ik mijn ongezonde thee met de toegevoegde suikerkorreltjes in de zakjes.

Suikervrij is de moeite waard
Al met al denk ik dat suikervrij leven tóch de moeite waard is. Ik lees er goede dingen over: mensen voelen zich veel energieker, worden nooit ziek en ook chronische klachten aan bijvoorbeeld gewrichten verdwijnen. Zijn we duurder uit? Nee. Bereken maar wat Coca Cola kost op jaarbasis, eveneens als de suiker in de koffie en thee, lekkernijen die je toch nog even snel (voor je visite zogenaamd) in je mandje gooit, pakjes en zakjes in plaats van zelfgemaakte kruidenmixen, en ibuprofen tegen hoofdpijn (door een suikerkater). Ja, je koopt meer groenten en fruit. Avocado, rosbief en speltbrood zijn duurder. Wíj hebben desondanks de afgelopen twee weken niet meer uitgegeven. Met uitzondering van enkele dingen die we nog moesten aanschaffen: de kokosolie (geweldig spul en olie verwarmen is ongezond!), de kruiden en de speltmeel die nog op mijn winkellijstje staat.

Probeer het uit
Ben jij vaak moe? Kun je jezelf er maar niet toe zetten voldoende fruit te eten? Wil je snel klaar zijn met koken en kies je daarom normaliter voor gemakkelijke pakjes, maar vraag je je af of je zelf écht kunt koken? Probeer het gewoon eens uit. Houd de facebookpagina van Voedzo in de gaten en geef je op zodra de cursus weer bij dag 1 begint. Ik heb er geen spijt van!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s